جورن لنییر - پدر بنیان‌گذار واقعیت مجازی

پدر بنیان‌گذار واقعیت مجازی

اصلاح  واقعیت مجازی برای اولین بار توسط جورن لنییر۱ در سال ۱۹۸۷ به‌کار برده شد، او زمانی که مشغول تحقیق در مورد شکلی از تکنولوژی واقعیت مجازی بود این اصطلاح را ساخت. او در سال ۱۹۸۳ با توماس زیمرمن۲ مخترع نخستین دستکش داده‌ای۳ در شرکت آتاری۴ آشنا شد، در سال ۱۹۸۴ شرکت آتاری به دو شرکت مجزا تقسیم که این باعث بیکار شدن لنییر شد. وقت آزاد به او فرصت داد تا بر روی پروژه‌ی شخصی خود یعنی VPL متمرکز شود، که منجر به تاسیس شرکت VPL Research شد که هدف آن ایجاد یک زبان برنامه نویسی بصری۵ بود. او شرکت را به‌همراه توماس زیمرمن تاسیس کرد و بعد از مدتی آن‌ها بر روی تجاری‌سازی تکنولوژی‌های واقعیت مجازی متمرکز شدند. آن‌ها محصولات متوعی مانند انواع عینک‌، دستکش داده‌ای و صفحه‌نمایش قابل نصب روی سر۶ نسبتا ارزان را برای واقعیت مجازی تولید کردند.

واقعیت مجازی در طول این سال‌ها بسیار مورد توجه بود، مخصوصا سال‌های دهه‌ی ۹۰، اما این وضعیت به دلیل شکاف بین انتظارات عمومی از واقعیت مجازی و محدودیت‌های تکنولوژیک به‌سرعت رو به افول گذاشت. شرکت VPL Research در سال ۱۹۹۰ به‌عنوان شرکت ورشکسته ثبت رسمی شد و در نهایت شرکت بزرگ سان مایکروسیستمز۷ واقعیت مجازی و ثبت اختراع‌های مربوط به گرافیک کامپیوتری شرکت VPL را در ۱۹۹۹ خریداری کرد.

من همچنان امیدوار هستم که واقعیت مجازی ما را به سوی سطحی جدیدی از ارتباط بین انسان‌ها سوق دهد. جورن لنییر

در حال حاضر از او به‌عنوان فیلسوف علوم کامپیوتری، آهنگساز و نویسنده نام می‌برند. او سه کتاب با عنوان‌های “ما گجت(ابزار) نیستیم۸” در سال ۲۰۱۰، “چه کسی آینده را بدست می‌آورد؟۹” در سال ۲۰۱۲ و “وقتی رویاها بزرگ شوند۱۰” در سال ۲۰۱۵ متنشر کرده است. او در کتاب “چه کسی آینده را بدست می‌آورد؟” این ایده را مطرح می‌کند که طبقه‌ متوسط به‌طور فزاینده‌ای از اقتصاد آنلاین توسط شرکت‌های بزرگ محروم می‌شوند. او این شرکت‌ها را “سرورهای سایرن۱۱” می‌نامد که اشاره‌ای است به الهه‌های اساطیری یونان باستان با بدنی شبیه به زن که ملوان‌ها را با موسیقی و آواز دلربای خود نزدیک سواحل صخره‌ای فریب می‌دادند و باعث مرگ آن‌ها می‌شدند. این شرکت‌ها کاربران خود را مجاب می‌کنند که در ازای دریافت خدمات رایگان از این شرکت‌ها اطلاعات ارزشمندی درباره‌ی خودشان را در فضای آنلاین فاش کنند. به‌عنوان نمونه او به الگوریتم ترجمه‌ی شرکت گوگل اشاره می‌کند که کاربران بابت ترجمه‌ی لغات و اصطلاحات هیچ مبلغی را دریافت نمی‌کنند، درحالی‌که گوگل از افزایش دیده شدن تبلیغات سود می‌برد.

۱ Jaron Lanier
۲ Thomas Zimmerman
۳ data glove
۴ Atari
۵ Visual Programming Languages
۶ head mounted display (HMD)
۷ Sun Microsystems
۸ You Are Not a Gadget
۹ Who Owns the Future
۱۰ When Dreams Grow Up
۱۱ Siren Servers

منابع: Virtual Reality SocietyJaron LanierThe GuardianThe New York Times
منابع تصویری: Science Focus
انتشار: Mabioca

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *